Franse vertaling Engelse vertaling Nederlandse vertaling

Follow the Guide, themagidsbeurten in Brugge en het Brugse Ommeland, excursies, wandelingen, Brugge en de zee

Thematische rondleiding ‘Het maritieme Brugge’

Brugge, bezoeken, rondleidingen, wandelingen, stadsgids, streekgids

Dankzij de verbinding met de zee groeide Brugge van de 12de tot de 15de eeuw uit tot het financiële centrum en de belangrijkste doorvoerhaven van Noordwest Europa. Hoewel de Breydelstad eind 15de eeuw nog bij de drie belangrijkste zeehavens van Europa behoorde, zou Antwerpen de fakkel als nieuwe metropool aan de Noordzee overnemen. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568–1648) verloren de havens van Brugge, Gent en Antwerpen hun toegang tot de zee. In onze contreien heerste toen heel wat tegenspoed: aanhoudende godsdienstconflicten, Franse en Engelse expansiedrang, nadelige vredesverdragen, kapers, Hollands protectionisme, het bankroet van Spanje en de pest. Opmerkelijk is dat net in deze woelige periode verschillende economische realisaties in Brugge het daglicht zagen: de kanalen naar zee, de Brugse handelskom, de nieuwe handelsbeurs, de walvisvaart en het visserijrecht dat de Engelse koning Karel II aan de Bruggelingen schonk. De waterwegen naar Brugge en het hinterland waren van oudsher zowat de enige verbindingen waarlangs wol, voedsel en luxeproducten vlot binnenkwamen en fijne exportproducten hun weg naar de buitenwereld vonden. Het afsluiten van die waterwegen heeft de Bruggelingen ertoe aangezet om te zoeken naar alternatieven.


Sashuis
Sashuis
Godshuis de Schiptjes
Godshuis De Schiptjes
Duinenbrug langsheen de Langerei
Duinenbrug
Gouden Handrei
Gouden Handrei
Inhuldiging haven
Le port de Bruges en 1664, Hendrik van Minderhout
De haven van Brugge in 1665


Tijdens deze wandeling zal de gids die uitwegen kaderen, met aandacht voor het maritieme luik. U verneemt er meer over het ontstaan van de Vlaamse admiraliteit, de bakeman van Sluis, het waterrecht van Damme, de walvisvaarder Keyzer Maximiliaan, Admiraal Spinola, de Brugse handelshaven, de haven van Zeebrugge en de Vlaamse maatjes… Deze unieke wandeling brengt u ook naar enkele minder bekende plaatsen langsheen het water dat Brugge maakte tot wat het is.


Praktisch

maritiem Brugge, stadsgids, streekgids, Hello Bruges, Brugge en de zee, Follow the Guide

U kunt de rondleiding te voet of per fiets vanop diverse startplaatsen aanvatten.
Ze bestaat uit twee delen, die u samen of afzonderlijk kunt boeken.
De complete wandeling duurt ongeveer 3,5 à 4 uur. Halverwege houden we even halt.

Het eerste deel loopt van de Dampoort tot het Jan Van Eyckplein. We nemen een kijkje in de bedevaartkerk O.L.V. ter Potterie en in de Sint-Gilliskerk.
Het tweede deel beperkt zich tot de binnenstad.

De maritieme rondleiding boeken kan bij de gidsenkring Hello Bruges of via email Follow the Guide

Wilt u beroep doen op Joris Surmont als gids, gelieve dit expliciet op uw aanvraag te vermelden.
Wenst u een specifieke gidsbeurt, een thematische rondleiding of een bijzondere dagexcursie per fiets in het Brugse Ommeland, contacteer Joris direct.


Uitgeverij UWG VZW bracht in december 2020 een verzorgde publicatie uit van deze maritieme wandeling, meer informatie. Ondertussen bestaat van het werk een tweede verbeterde druk.


thematische rondleidingen, uitstappen, openmonumentendag, stadsgids, museumgids, erfgoedgids, het beste van het maritieme Brugge

Bezoek de UNESCO–werelderfgoedstad Brugge met een gids.

Meer maritiem erfgoed
XHTML     CSS